image
1

Split’s mayor, Andro Krstulović Opara, presenting the plan, Source: Split’s mayor, Andro Krstulović Opara, presenting the plan. Photo by City of Split

Split će dobiti novu gradsku četvrt

Split će dobiti novu gradsku četvrt

Drugi najveći grad u Hrvatskoj se širi

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Split je dom gotovo 180 000 ljudi, a prema planu lokalnih vlasti grad će uskoro porasti. Natječaj za izradu idejnog urbanističkog plana za novu gradsku četvrt bit će otvoren sljedećeg tjedna. Nova gradska četvrt Splita smjestit će se na području Korešnice i na taj način će proširiti grad na istok. Očekuje se da će novi splitski kvart postati dom za oko 3000 ljudi. Prilikom predstavljanja plana, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara izrazio je volju uprave da se kroz taj natječaj dođe do funkcionalnog i ekonomičnog rješenja za razvoj i uređenje Korešnice.

Planovi za novu gradsku četvrt

Nova gradska četvrt bit će smještena na 15 hektara koje je Grad dobio od hrvatske države u svibnju 2018. godine, kada je Split bio domaćin sjednice Hrvatske Vlade. Prema procjenama lokalne uprave, područje Korešnice koristit će se izgradnjom oko 1000 stanova. Inicijalni plan za buduću gradsku četvrt uključuje također izgradnju crkve, vrtića i sportske dvorane.

Izgradnja novih zgrada i infrastrukture oko njih planirana je za drugu polovicu 2021. godine. Prije toga će se odabrati optimalni plan za novi gradski kvart koji će nakon toga biti službeno uključen u urbanistički plan Splita. Prema riječima Dragana Žuvela, predsjednika splitskog Društva arhitekata, ovo će biti prva gradska četvrt čija se izgradnja planira već više od 20 godina.

Buduce gradske cetvrti SplitMjesto buduće gradske četvrti

Tko su budući stanovnici?

Značajan dio novih stanova u Korešnici namijenjen je oko 800 veterana Domovinskog rata. Na taj način oni će moći konačno ostvariti svoje pravo na stambeno zabrinjavanje kao branitelji koji su se borili za neovisnost Hrvatske tijekom rata od 1991. do 1995. godine.

Nova četvrt će također postati dom za mlade obitelji bez ikakvih nekretnina. Osim toga neki će stanovi biti namijenjeni za potrebe različitih hrvatskih ministarstava i institucija. Među njima su ministarstva hrvatskih branitelja, obrane i demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na administrativnom početku projekta, lokalne vlasti izrazile su zadovoljstvo što projekt koji je tako dugo planiran konačno započinje.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest