image
4

A demonstration of the video surveillance capacity of the new system, Source: Stara Zagora Municipality

Стара Загора с по-модерен и устойчив градски транспорт

Стара Загора с по-модерен и устойчив градски транспорт

Тази седмица Общината представи резултатите от европроект на стойност над 14 милиона лева

На 9-ти март Община Стара Загора представи резултатите от втората фаза на мащабен проект за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт. В основата на проекта е създаването на по-ефективен, интегриран и бърз обществен транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на транспортните мрежи и въвеждане на природосъобразни алтернативи.

Умно управление на трафика

По време на представянето, заместник-кметът на града, Йордан Николов, цитиран на общинския сайт, заяви, че местната власт прави всичко възможно Стара Загора да има една от най-добрите системи за градски транспорт в България и Европа. За да го постигне, градът инвестира в технологии с по-ниско замърсяване, които не оказват вредно влияние върху човека или природата.

Николов подчерта още, че завършилият проект е многокомпонентен и включва изграждане на Система за контрол на трафика. Част от нея са оборудването на 37 кръстовища с изцяло нови и по-функционални контролери, както и подмяната на всички светофарни секции с нови LED такива и изграждане на два светофара на едни от най-натоварените кръстовища. Изградени са и четири  пешеходни светофара с бутон за заявка, снабдени с контролери, което позволява безопасно пресичане от пешеходци.

Така въведената система дава няколко възможности за управление на трафика: чрез координация между кръстовищата, чрез гъвкаво управление, което работи като регулира продължителността на зеленото време чрез данните от инсталираните трафик детектори. Възможно е и да се даде приоритет на превозните средства от градския транспорт, които са оборудвани с модеми, отчитащи разположението им във всеки един момент.

Важна част от проектните дейности е изграждането на видеонаблюдение на светлинно регулирани и възлови кръстовища. „На всички кръстовища има изградена оптична свързаност, която се предава на сървъри, разположени в сградата на общинска администрация“ уточни Атанас Пашов, началник  отдел „Административно и информационно обслужване“.

От общинското ръководство уточниха, че благодарение на системата, вече няма струпване на автомобили по светофарите и функционират зелени вълни. В момента тече и обществена поръчка за 33 нови електробуса.

Общата стойност на проекта е 14 727 612 лева, от които собственият принос е в размер на близо 760 хиляди лева, а останалото е безвъзмездно европейско финансиране.

TheMayor.EU stands against fake news and disinformation. If you encounter such texts and materials online, contact us at info@themayor.eu

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest