image

Sofia , Source: Sofia Municipality

Цветните фигури в столичните парковете ще бъдат заменени със зеленина

Цветните фигури в столичните парковете ще бъдат заменени със зеленина

Кметът Фандъкова заяви, че ще се запазят цветната фигура слънце пред Националната библиотека и герба на София

Столична община информира, че това лято цветните фигури в градините и парковете ще бъдат заменим със зеленина. Ще бъдат запазени цветни само две места през цялата година, това са цветното слънце пред народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и гербът на София при алея „Яворов“.

Те ще напомнят на всички жители и гости на столицата за цветята, които догодина отново ще ги радват и за градините, в които отново ще могат да се разхождат. Останалите места ще бъдат зелени само през лятото и есента.  

"В момента в парковете и градините на София цъфтят пролетните цветя лалета, теменужки, които бяха засадени миналата есен. В новата ситуация е нужно да се откажем от някои допълнителни разходи. Затова с колегите ми решихме, че ще спестим и от средствата за лятно зацветяване", информира кметът на София Йорданка Фандъкова. 

От Общината продължават да засаждат нови дървета покрай улиците и булевардите като част от мерките за по-чист въздух в столицата. Вече започна засаждането на 1100 дървета. Продължава и засаждането на 800 млади фиданки в "Борисовата градина".

Цветно петно в центъра на София. Снимка: Столична община

Предизвикателства и възможни решения

С урбанизацията на столицата през последните годините, голяма част от растителните видове вече не могат да виреят в условията на градска среда. Това налага част от тях да бъдат подновени или заменени с друга по-подходяща растителност.

Предизвикателство представляват и честите ремонти на пътната инфраструктура, които водят до унищожаването на много видове. Възстановяването на зелените площи след това отнема десетилетия.

Един от основните приоритети на Столична община е да направят града по-зелен и по-чист. Целта е да се постигне баланс между застрояване и зеленина. В тази насока се и ежегодните нови инициативи за подобряване на градската среда в столицата.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

Latest