image
1

Zagreb open-air opera, Source: The audience in Zrinjevac park respected the rules of social distancing during the concert. Source: Croatian National Theatre

Hrvatsko narodno kazalište pretvara Zagreb u otvorenu pozornicu

Hrvatsko narodno kazalište pretvara Zagreb u otvorenu pozornicu

Pošto su hrvatska kazališta još uvijek zatvorena, Hrvatsko narodno kazalište našlo je alternativni način kako obradovati svoju publiku

“Cijeli je svijet pozornica, a svi muškarci i žene samo su glumci” napisao je William Shakespeare , a potvrdilo je to i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Iako je predivna zgrada kazališta ostala neoštećena nakon snažnog potresa, koji je nedavno pogodio glavni grad Hrvatske, kazalište i dalje ostaje zatvoreno zbog pandemije koronavirusa. Kako bi obradovalo svoju publiku u ovim kriznim vremenima, Hrvatsko narodno kazalište pokrenulo je novi projekt u sklopu kojeg organizira spektakle u različitim zagrebačkim kvartovima.

Prvi red na balkonu

Sve do 16. svibnja Hrvatsko narodno kazalište svojim će sugrađanima darovati male operne spektakle na otvorenome u izvedbi solista Opere. Solisti će obilaziti zagrebačke kvartove kako bi omogućili građanima da sa svojih prozora, terasa i balkona slušaju neke od najatraktivnijih opernih arija. Iz kazališta poručuju da je to zahvala svim zagrepčanima koji su u ovim nesvakidašnjim kriznim vremenima pokazali društvenu odgovornost i ostali u svojim domovima.

Mali operni spektakl u centru Zagreba

Mali operni spektakl u centru Zagreba. Source: Hrvatsko narodno kazalište

Prvi spektakl na otvorenome bio je u srcu Zagreba. Naime glazbeni paviljon na Zrinjevcu postao je pozornica za soliste Opere. Poštujući pravila preporučena razmaka, zagrepčani su uživali u izvedbama opernih arija.

Među ostalim lokacijama za koncerte na otvorenome su plato kod najveće stambene zgrade u Zagrebu, takozvana Mamutica, Martićeva ulica, naselje Vrbani i Park dr. Franje Tuđmana. Iz kazališta mole slučajne prolaznike da se pridržavaju mjera zaštite i socijalne distance.

Zahvala vjernim i novim gledateljima

Mali operni spektakli su također znak zahvale svim vjernim, ali i novim gledateljima koji su otkada je zagrebački HNK pokrenuo prikazivanje svojih hit predstava na digitalnim platformama, pogledali izvedbe nevjerojatnih 470 tisuća puta.

Predstave su se gledale ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu, pa čak i u Brazilu i Japanu. Imati šansu pogledati doma predstavu za koju se karte inače rasprodaju par mjeseci prije izvjedbe, sigurno je obradovalo puno ljudi, što pokazuje veliki broj online gledatelja.

Projekt “Hrvatsko narodno kazalište u vašem kvartu” realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba koja će programe popratiti i na svojim internetskim stranicama www.infozagreb.hr te na društvenim mrežama.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest