image
1

Plovdiv , Source: Pixabay

Старият град на Пловдив празнува цял месец половинвековния си юбилей

Старият град на Пловдив празнува цял месец половинвековния си юбилей

През април множество събития и подаръци ще изненадат гостите на града

С празници, които ще продължат през целия месец април, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на ОИ „Старинен Пловдив”. Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов.  Това е причината и програмата да бъде свързана с разказвача на Родопите и с имена, чийто живот и дело е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев – Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски.

В Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Там може да се насладите на картините му, които изобразяват сцени от едновремешните годежи и погребения, пловдивските и станимашките кафенета и дворове. Сред тях ще са и живописните му вариации по темата „Сватбата на вуйчо ми”. Ще бъде открита и друга весела изложба – „Дунавски карикатури”. В следващите дни Старият град ще посрещне и актрисата Стоянка Мутафова, която ще представи книгата си „Добър вечер, столетие мое“. За честванията по повод половинвековния юбилей ще бъде организиран конкурс за ученическо есе на тема „Стария град”.

Вместо рожденикът да получава подаръци, както е по традиция, рожденикът ще подарява. Всеки посетител ще получи листче, в което да си впише името и данни за контакт, след което ще го пусне в юбилейната кошница. На 30 април ще бъдат изтеглени печелившите. Наградите са: билети за артистични събития, ваучер за вечеря за двама, вино, подаръчни комплекти, ваучери и много други.

Източник: Община Пловдив

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest