image
1

Book

Започна шестото издание на "Зелени библиотеки" в София

Започна шестото издание на "Зелени библиотеки" в София

През целия месец август жителите и гостите на града ще могат да получат безплатна читателска карта за Столичната библиотека в любимите си паркове и градини

На 1 август стартира шестото издание на традиционната лятна кампания на Столичната библиотека за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики - "Зелени библиотеки", съобщиха от Столична община. Библиотеката отново ще бъде с жителите и гостите на столицата в градините и парковете на града.

Нови локации и забавления

Тази година към досегашните локации се включват и нови - Северният парк, парк Люлин – център и Банкя. Oт началото на кампанията през 2015 г. "Зелени библиотеки" са привлекли над 5 хил. нови читатели на Столична библиотека, а посетителите на инициативите в парковете са надхвърлили 15 хиляди, допълват организаторите.

Тази година за първи път децата и учениците могат да участват в атрактивно програмиране с роботчета - пчели, да усвоят умения за триизмерно рисуване. Ще имат възможност и да изработят стик за сапунени балони с 3D писалки, както и да се забавляват с корейските популярни игри тухо и ют.

Освен това, читателите ще могат да се възползват от възможностите, които предлага мобилната библиотека – Библиобус - над 1500 тома с най-новите хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. По този начин, желаещите ще могат да си изберат книги и за дома.

Друга добра новина тази година, е че за първи път посетителите на "Зелени библиотеки" ще могат да видят пътуващата документална изложба с фотоси от архива на Столична библиотека "Из парковете на София - минало и настояще". Тя представя богатата история на "зелената украса на столицата" - софийските паркове, в които Столичната библиотека ще проведе кампанията си.

И в шестото издание на "Зелени библиотеки" продължава популярната инициатива „Споделени книги – вземи, прочети, върни“. Посетителите ще могат да вземат интересна нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените за целта места в парка. По този начин миналата година софиянци дариха над 1200 книги.

На гореизброените места, всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта. Изображение: Столична библиотека

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest