image
1

Donka Mihaylova , Source: Troyan Municipality

Община Троян върви в посока електронно управление и дигитализация

Община Троян върви в посока електронно управление и дигитализация

Интервю с Донка Михайлова, Кмет на община Троян

Донка Михайлова е родена на 20 април 1959 г. в град Троян. Има висше икономическо образование от ВФСИ “Д. А. Ценов” – Свищов, специалност “Финанси и кредит”. Омъжена, има две дъщери.

Дълги години работи в неправителствения сектор, била е председател на Сдружение “Знание” в Ловеч. От 2016 година е заместник-председател на УС Национално сдружение на общините в Република България. Народен представител в 40-то Народно събрание за Ловешки регион. Специалист е в областта на социалната политика и гражданското общество. Оценител е по оперативните програми, работи активно по процесите на тяхното планиране и програмиране. Кмет на община Троян от 2011 г.


През 2018 Троян навърши 150 години. Как бихте описали града, на тези, които никога не са го посещавали?

2018 г. беше особено вълнуваща за троянци, защото отбелязахме 150 години от обявяването на селището за град. Сгушен в сърцето на Балкана, Троян носи силен дух, предаващ традициите от поколение на поколение. Възрожденският град се основава на три стълба – близостта до планината, традициите и занаятите и предприемчивостта на хората. В троянския край от векове се предават няколко основополагащи традиции - грънчарство, дърводелство и варене на сливова ракия. Днес Троян е утвърдена дестинация за целогодишен туризъм, за което допринасят и разнообразните, иновативни културни събития, които градът предлага на своите посетители. През зимата туристът в Троян може да кара ски на пистите на Беклемето, а след това да се къпе в минералните води на откритите басейни с топла вода в Чифлик. Тук има за всекиго по нещо интересно – за любителите на планината и природата, за тези, които искат да научат повече за историята, за авантюристите, за традиционалистите и за хората на изкуството. Троян привлича влюбените, които са решили да сключат брак, привлича корпоративните компании, които изненадват служителите си с тиймбилдинг изживявания. Троян е място за тези, които искат да се научат на дърворезба, керамика или пък тайната в изваряването на известната троянска сливова.

Госпожо Михайлова, Вие сте кмет на община Троян от 2011 г., как се промени градът за този период?

За изминалите почти 8 години градът претърпя сериозни промени. Реализирахме едни от най-мащабните проекти, сред които Воден цикъл II-ри етап, съумяхме да реконструираме учебните заведения, изпълнихме проекти за повишаване енергийната ефективност на почти всички публични сгради, в момента работим и по последната – сградата на полицията, както и на много частни, многофамилни жилища. С последователни усилия успяхме да разкрием важни социални услуги, от които общността се нуждае,  специално внимание отделихме на здравословното хранене на децата. Създадохме общинска овощна градина, която да задоволява нуждите от плодове за храненето в детските градини. Няма как да не споменем и това, че безработицата в града намаля значително, като падна до 4,5 %. Създадохме предпоставки за стимулиране на инвестициите и подкрепа за развитие на малки и средни предприятия, с цел поддържане и формиране на работни места. Естетизирахме градската среда. Предприехме конкретни мерки за подобряване безопасността на движение в града. Възобновихме събития и създадохме нови такива.

Кои предизвикателства предстоят на бъдат решени?

Важни приоритети за нас остават ограничаването на демографската криза и повишаване на доходите на населението.

Много важно предизвикателство е и управлението на отпадъците. От това как ще го решим зависи каква такса битови отпадъци ще плащат троянци дълги години напред. Преди броени дни подписах договор за изпълнението на  особено важен проект - един от мащабните екологични проекти на общините Троян и Априлци. Това е договорът за инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци. Работим за развитие на регионалната система за управление на отпадъците като търсим средства за изграждане на нова клетка на депото. Приключихме конкурс за идеен проект за нова спортна зала. Спортните клубове в града, които ежегодно носят високи титли и прославят името на отборите и града си заслужават по-добра база. Продължава търсенето на най-подходящата форма за развитието на археологическия комплекс „Состра“, било чрез използването на финансовите инструменти на ЕС или чрез способите, които предоставя Закона за общинската собственост. Работим по отдаване на концесия на плувен басейн, балнеолечебница и курортна поликлиника в с. Шипково, община Троян.

Троян е една от общините, получили ваучер по програмата WiFi4EU. На какъв етап е проектът и как реализацията му ще подобри живота на гражданите?

В последните години Община Троян върви именно в посока електронно управление и дигитализация. Радваме се, че Община Троян е сред първите общини одобрени за получаване на ваучер по проект WIFI4EU. Насочваме проекта към местните общности. Към младите хора, които се събират в парковете и централните части и чиито живот вече неизменно тече и в онлайн пространството. Младите, които по всяко време ползват интернет за електронни услуги, пазаруване или посещение на информационни канали. Разбира се, нашите гости, посетителите на Троян също ще се ползват от услугата и тя ще спомага да споделят своите емоции и преживявания от Троян в социалните мрежи например или ще им дава бърз и лесен достъп до туристическия ни сайт, от който да черпят информация какво да посетят още в общината. Точките, които предварително определихме са на места, на които потокът от хора е най-голям и очакваме най-голямо потребление на услугата. През месец декември подписахме Споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. Тече 18 месечният срок за изграждане на мрежата. Комисия разгледа подадените оферти и вече имаме сключен договор с фирмата, която в рамките на бюджета на програмата ще реализира точки, подадени от нас. Предстои да сключим и договор за доставка на интернет на тези места.

Друга добра новина през годината бе, че успяхте да спечелите проекти за повишаване на енергийната ефективност на всички публични сгради в града. Разкажете малко повече за този успех.

През настоящия мандат Община Троян подобри енергийната ефективност на всички публични сгради в града. В момента, в ход на изпълнение е проектът за сградата на районното управление на полицията в града. Общината, две административни сгради, прокуратурата, съда, пожарната, читалището в града са с нов и по-приветлив облик към своите посетители.  

Европейският портал за градове и граждани - TheMayor.EU е платформа за популяризиране на добри европейски практики. Отличете една инициатива идваща от Троян, която вярвате че заслужава да бъде споделена с Вашите колеги - кметове от цяла Европа.

През последните години насочихме усилия към темата здравословно хранене на най-малките. Докато в първия мандат преустроихме Детска млечна кухня и разкрихме пунктове, от които родителите да взимат храната за своите деца и това да се случва по-близо до дома им, то в началото на 2019 г. открихме т.нар. „Кухня-майка“ за приготвяне на храната на всички деца от детските градини в града. За започване дейността беше използвана HACCP система, която осигурява безопасността на храните при тяхното производство и дистрибуция. Техниките, които се използват при приготвяне на храната, са печене, варене, готвене на пара, вакуумно готвене и задушаване. Готвенето посредством пържене е изключено. Кухненският блок беше модернизиран и дооборудван с необходимата съвременна техника. Усилията на Община се надграждат и от работата на администрацията по програма за международно сътрудничество УРБАКТ III с управата на френския град Моан-Сарту. Община Троян черпи ценен опит и добри практики от партньорите си по темата за здравословното хранене. Освен това, след като вече създадохме овощна градина – една идея, която в началото хората не възприемаха съвсем сериозно, амбициите ни са до края на годината да създадем и оранжерия, която отново да произвежда екологично чисти продукти за нуждите на детското хранене.

Каква е Вашата равносметка за изминаващия втори мандат? Изпълни ли екипът Ви заложените цели?

През изминалите години заедно с екипа ми посрещнахме много и различни по характер предизвикателства и извървяхме дълъг път до реализирането на важни за жителите на общината проекти. Съумяхме да създадем знакови обекти – кръгови кръстовища, изцяло нов пазар - едно емблематично за троянци място, имахме трудности с работата на някои изпълнители. Посрещнахме достойно 150-та годишнина на нашия град. Помогнахме на десетки наши съграждани  чрез фондовете, които учредихме – Общински солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани от Община Троян, Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания, вече двама студенти ползват стипендия от Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за Община Троян. Помагахме на самотноживеещи и нуждаещи се възрастни и деца с реализираната в три поредни години Коледна инициатива – „Подари на непознат“. През последните години Община Троян работи активно за внедряване на нови електронни услуги, както на собствения си портал, така и на централизирания портал на Държавна агенция „Електронно управление“ и развива комплексното административно обслужване.

Предстоят ни още предизвикателства. Останаха и идеи, които да осъществим, но продължаваме с усилията за подобряване средата на живот на троянци.

През октомври 2019 предстоят местни избори, ще се кандидатирате ли отново?

Дълго обмислях решението си. Вече съм готова. Мисля, че съм длъжна да го съобщя първо на хората, които издигнаха кандидатурата ми и след това да му дам публичност.

Повече за Троян може да научите тук

 

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest