image
1

Dobrich mayor Yordan Yordanov, Source: Dobrich Municipality

Йордан Йорданов: Без помощта на ЕС нито една община в България не може да се справи

Йордан Йорданов: Без помощта на ЕС нито една община в България не може да се справи

Разговаряме с кмета на Добрич за проблемите, проектите, даденостите и грижливо пазените тайни на общината-град

Кметът на Добрич Йордан Йорданов завършва УНСС със специалност „Икономика“  и Schiller International University, САЩ, специалност „MBA-International Business“. Той работи като кредитен специалист в Хипо-Лизинг, специалист по бизнес и инвестиции в MID-Atlantic Finance и Bank of America, САЩ и финансов анализатор в JPMorgan & Chase, САЩ. Впоследствие влиза в политиката, изпълнявайки длъжността заместник-областен управител на област Добрич, преди да бъде избран за кмет на община Добрич през 2015 г. и преизбран през 2019 г.

Добрич отвисоко

Добрич от птичи поглед. Снимка Община Добрич

Г-н Йорданов, честито преизбиране за кмет на Добрич! На кои постижения се опирате и кои са новите акценти в програмата за развитие на Общината?

Най-големият успех, не само мой, а и на целия ми екип, е диалогът с хората. Много е важно местната власт да бъде част от ежедневието на собствения си град. Тук не визирам само проблемите. Кметът и неговият екип трябва да имат доверието на обществото и в делник, и в празник. Така ще продължим да работим и през следващите четири години, като запазим диалога с добричлии.

Приоритет ни остава подобряването на инфраструктурата в Добрич. От това имат нужда както бизнесът, така и всички граждани. Без надеждни и модерни подземни комуникации, без добри пътища, поддържани училища и детски заведения нито един град няма да задържи младите хора и инвеститорите.

Това е причината да използваме активно целия ресурс, достъпен за местната власт, собствени приходи, програми с европейско и национално финансиране, за да подобряваме условията на живот в Добрич.

Добрич е сред десетте най-големи български градове, привлекателен икономически и транспортен център, но същевременно областта е прочута с природните си резервати – нос Калиакра, Яйлата и Болата… Как балансирате строителните намерения с опазването на природата?

Добрич е една от малкото общини в България, която е само град - едно населено място. Неведнъж сме получавали приз от различни организация за Еко община и Зелен град. Това не е случайно, защото всичките ни усилия са насочени в този посока. За по-малко от две години подменихме близо 85 км водопровод. По последни данни загубите на вода в града са намалели с 30%. Подобрихме енергийната ефективност на 50 жилищни сгради със средства от Националната програма и ОПРР. 

Санирахме сградата на пожарната, 3 училища и 1 детска градина. Подменяме отоплителните инсталации на обществени сгради. Ежегодно правим залесяване. Работим по етапна подмяна на уличното осветлението с енергоефективно. 

Имаме проблем с чистотата на въздуха, като замърсяването основно е от моторните превозни средства и битовото отопление с твърдо гориво. Планираме до 2 години да закупим 4 електробуса за общинското ни транспортно дружество.

Кои са останалите големи проблеми на Община Добрич и какви мерки вземате за превъзмогването им?

Ако говорим за инфраструктура, най-големият ни проблем е липсата на поддръжка и амортизирането й. Този проблем решаваме, като защитаваме проекти с европейско и национално финансиране. Без помощта на ЕС нито една община в България не може да се справи.

За мен най-важният проблем, е че младите хора напускат родните си места, търсейки развитие в по-големите градове и чужбина. Затова считам, че местните власти сме задължени да създаваме добри условия за живот и бизнес, да подредим града си така, че той да е привлекателен за живот. Това е целта нa всичките ни дейности и проекти, по които работим.

Кои европейски проекти, по които работите, се оказват най-полезни за жителите на Общината?

Най-мащабният проект в историята на града, който Общината успя да реализира за две години, е Интегрираният проект за подобряване на водния сектор в Добрич.

Считам, че това е един от най-полезните проекти за града ни, защото загубите на вода бяха над 80%. С европейско финансиране успяхме да сменим близо 85 км. водопровод, над 6 км. канализация, рехабилитирахме и сменихме оборудването на Пречиствателната станция за отпадъчни води, правим реконструкция на 3 канализационни помпени станции.

Макар другите проекти да са по-малки по мащаб, целим те да носят добавена стойност за жителите на града. По ОП „Регионално развитие“ подобряваме инфраструктурата в икономическите зони, правим ремонт на учебни заведения, ще изграждаме приют за бездомни хора, ще правим ремонт на обществени концертни зали.

Осъществявате ли партньорски програми с други общини в България и ЕС?

Работим в добро партньорство с румънската община Меджидия за подобряване на  пътна връзка в трансграничния регион, по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020". С подкрепата на побратимения ни град Шафхаузен, Швейцария години наред развиваме уникалния за България Център за защита на природата и животните, който имаме в нашия град.

Кандидатстваме с партньорски проект заедно с град Колавогур, Исландия, целящ подобряване социалното и икономическо развитие на общността. Работата ни ще бъде насочена към млади хора от 15 до 29 години и тийнейджъри на 12-13 години.

Културният живот в Добрич едва ли се изчерпва с художествената галерия и драматичния театър „Йордан Йовков”.

Смея да кажа, че ние имаме един много богат и стойностен културен календар. Нашата община финансира като местна дейност издръжката на Професионален фолклорен ансамбъл, Духов оркестър и Камерен оркестър. Това го правят не много общини.

Освен това ние подпомагаме реализирането на фестивали с национално значение за поп и  рок музика. Правим всяка година общоградски работилници, в които деца творят по различни теми. Стараем се Добрич да бъде сцена за всички изкуства.

Кое е любимото ви място в града? А в околностите му?

Ако ме питате къде бих завел гост на града, който никога не е бил в Добрич, веднага ще кажа  - в парковото пространство около паметника на Хан Аспарух. В Добрич е един от най-големите монументи на създателя на нашата държава. Това място е спокойно и комфортно за почивка, като в същото време носи заряда на историческото послание „Тук ще бъде България“. В личен план  любимото ми място е там, където са децата ми.

Макар да не е в нашата община, в околностите на Добрич много ми харесва Каньона на Суха река. 

Има ли Добрич грижливо пазени тайни?

Малко известен факт е, че Историческият музей в Добрич е дом на най-старото обработено злато в света от каменно-медната епоха. Накитът е на повече от 6000 години. Искрено вярвам, че най-голямото богатство на града са хората му, с добруджанския добър нрав, връзка с корена и вяра в бъдещето.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest