image
1

Sofia, Alexander Nevski Cathedral

България, местни избори 2019: Втори опит

България, местни избори 2019: Втори опит

На балотаж на 3 ноември отиват двамата кандидати във всяка община, получили най-много гласове, но останали под 50-процентната бариера за победа още на първия тур

За втори път след 27 октомври българите ще посетят избирателните секции тази неделя, за да гласуват за кметове, районни кметове и общински съветници на балотажа на местните избори 2019. Това важи само за населените места без категоричен победител, събрал на първия тур 50 процента плюс един от валидните гласове.

Според Изборния кодекс, местните избори се провеждат в два тура, като на втория се явяват двамата претенденти, получили най-много гласове, независимо каква е разликата помежду им. Кандидатът, който спечели най-много действителни гласове на втория тур, печели и изборите.

Балотаж няма да има в 9 областни града – Враца, Монтана, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Кърджали, Габрово, Кюстендил и Хасково. Там победителите бяха излъчени още на първия тур, като осем от тях са кандидати на управляващата партия ГЕРБ, а един - в Кърджали - на доминиращото в този регион ДПС.

Прави впечатление, че много от действащите кметове в областните центрове се състезаваха отново за поста - и спечелиха. Рекордьор е кметът на Монтана Златко Живков, който взе шести пореден мандат с внушителните 71,75% от гласовете. Следва го Хасан Азис, които спечели пети кметски мандат в Кърджали – с 53,02 процента. Градоначалникът на  Бургас Димитър Николов получи четвърти мандат при събрана електорална подкрепа от 65.83%. Голямото мнозинство (68.63%) от гласоподавателите в Стара Загора осигуриха трети мандат на Живко Тодоров.

Според наблюдателите, в някои случаи добре свършената работа на кметовете им е дала нов кредит на доверие, в други - избирателите просто не са припознали никой от останалите кандидати като реална алтернатива. 

Заплетена интрига в София

Със сигурност изненади се очакват на балотажа, на който ще се явят  кандидатите за кметове на 97 общини, вкл. на областните центрове София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Плевен, Перник, Шумен, Ямбол.

Изключително заплетена се очертава интригата в столицата София – традиционен бастион на т.н. „градска десница“. Там обралият немалко критики кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ ще се изправи срещу подкрепяния от БСП независим кандидат и популярен бивш омбудсман Мая Манолова, която Фандъкова изпревари на първия тур само с 9 пункта. В едната или другата посока везните могат да наклонят недоволните от статуквото поддръжници на коалицията „Демократична България“ и Гражданското сдружение „Спаси София“, чиито кандидати вече отпаднаха от надпреварата.    

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest