image
1

Zhivko Todorov, Mayor of Stara Zagora, Source: kmeta.bg

Кметът на Стара Загора, Живко Тодоров: Целта е старозагорци да живеят все по-добре

Кметът на Стара Загора, Живко Тодоров: Целта е старозагорци да живеят все по-добре

"Стара Загора се развива добре и предлага много възможности"

Живко Тодоров е роден през 1981 г. в Стара Загора. Завършва специалност Европеистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е избран за кмет на Стара Загора през 2011г. През 2015г. е преизбран.

Какво качество на живот трябва да предлага Стара Загора, за да бъде добър град за живеене по европейските стандарти?

Стара Загора трябва да предлага всички съвременни удобства, които има в 21-ви век. Да има добър транспор, добра инфраструктура , да има добри развлечения и да бъде спокоен и сигурен град. Това е най-важното и смятам, че Стара Загора го предлага в момента и ако не е в достатъчна степен, промените в града водят към това.

Как се промени Стара Загора след изпълнението на европейски проекти?

Градът се промени много, благодарение на европеските пари. Дори всеки отчасти предубеден човек, вижда, че се правят моного неща. Градът има много инфрастурктурни придобивки, виждаме, че старите тролеи и автобуси са заменени от нови чисти, хубави, климатизирани, има нови модерни табла по спирките, които указват кога идват следващите превозни средства в градския транспорт, нови кръгови движения и междублокови пространства, ще направим разликата. Сега предстои реновиране на площада пред Общината и пешеходната зона зона в центъра, ще бъде обновен парк „ Аязмото”, както и мостът, който свързва кв. „Кольо Ганчев” с центъра, ще има нови светофари, нови видеокамери ще бъдат монтирани в целия град. Всичко това е в полза на хората.

Един от основните критерии за добър град за живеене е спокойствието и подредеността. Какво още може да се направи за сигурността и спокойствието?

Камерите, които ще бъдат монтирани - това ще бъде най-голямата сигурност. Виждате, че дори при едно дребно престъпление камерите вършат работа и с тях може да се изпълнява и превантивна дейност, защото хората знаят, че са наблюдавани постоянно. Така те ще се съборазяват много повече и с правилата, както за движение по пътищата, така и за общественото поведение като цяло.

И оттук има ли развитие Вашата идея за общинска полиция и за повече права на кметовете?

На 19 януари съм поканен в Комисия, която ще заседава по този въпрос. Ще се дискутира възможността кметовете да имат повече власт и да могат да глобяват и да създадат специализирано звено за борба с противообществените прояви. Това определено е пътят към по-добрия живот. Много хора се бунтуват постоянно в интернет, че са несправедливо глобявани. Който не иска да бъде глобяван да не нарушава. Дано хората си променят по-бързо мисленето, защото иначе нищо добро не ни чака.

Кое, според Вас, е най-важното за старозагорци като европейски граждани в европейски град? 

Най-важното е да живеят по- добре всеки ден и да се подобряват условията им за живот. Всички знаем, че България като цяло не предлага най-добрите възможности за живот в сравнение с други европейски държави, но целта ни е по-бързо да достигнем до нивото на живот в развитите страни. Това е реалното положение и аз мисля, че хората очакват това. Тези, които са останали в България, искат ние да извървим по-бързо стъпките. 

А с какво Стара Загора ще привлича европейците?

Стара Загора ще привлича с условията на живот - спокойствието и възможноситте за бизнес и туризъм до определена степен. Казвам туризъм до определена степен, защото ние не можем да се сравняваме с големи туристически дестинации или пък градове с богато култуно наследство, с архитектура. Стара Загора като архитектура е нов град. Така че не можем да се сравняваме например с Прага или Будапеща, но пък Стара Загора има своите предимства на един съврменен , спокоен , динамичен бизнес град и аз мисля, че това е бъдещето - Стара Загора да бъде бизнес град. Културният живот тук е добре развит. Стара Загора стои много добре във всички класации за Куклен театър, Опера, Драматичен тетър, в тази посока не се притеснявам, а по-скоро за туризма. Ние трябва да предлагаме конкурентен продукт, в което донякъде успяваме – кинофестивала „Златната липа”, който правим, Организираме и Джаз фестивала; няколко дни педи празника на града ние организираме и дни на културата. Мисля, че това са реалните възможности на Стара Загора.

Повече за Стара Загора може да научите тук

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest