image
1

Marinela Nikolova, Source: Kmeta.bg

Работим в много посоки за подобряване благосъстоянието на общината и нейните жители и резултатите са видими

Работим в много посоки за подобряване благосъстоянието на общината и нейните жители и резултатите са видими

“Изминалата 2018 година ни донесе доста трудности и изпитания, през които общината и до ден днешен преминава”

Маринела Николова е кмет на Козлодуй от 2015 г. Завършила е с отличие Стопанската академия в Свищов, специалност "Счетоводство и контрол". Тя има над 17-годишен управленски опит. Основател е на местна инициативна група. Доброволец е към нестопански организации за работа с млади хора.

Г-жо Николова, каква е Вашата равносметка за изминалата 2018-а година? Изпълни ли екипът Ви заложените цели? Кои бяха най-големите постижения?

Изминалата 2018 година ни донесе доста трудности и изпитания, през които Община Козлодуй и до ден днешен преминава, но също така бе и доста успешна за развитието ни като цяло. Успяхме да погасим едно задължение от 4,3 млн. лева – финансова к

орекция по водния цикъл, изпълняван преди 2015-та година. След двугодишно уточняване на цифрите, успяхме да постигнем споразумение с Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите и заплатихме 1,150 млн. лева и реално спестихме голяма сума на данъкоплатците.

Приключихме санирането на пет административни, три образователни сгради, осем еднофамилни жилища и един жилищен блок. Освен енергоспестяващи мерки, сме подобрили и условията на работа и за живот на над 500 жители на община Козлодуй. Чрез финансиране по проект „Красива България” завършиха вътрешните ремонтни дейности в сградата на Община Козлодуй. На по-ключовите места в града обозначихме пешеходните пътеки със светлинни знаци. Догодина продължаваме и в населените места. Входът на града вече посреща всички гости с приветливия си нов облик. Ботев парк е изцяло обновен и реконструиран. Имаме нови седем подземни контейнера в централна градска част. Козлодуй е първият малък град в България, в който са монтирани подземни контейнери.

През 2018 г. успяхме да реализираме редица общностни събития, които обединяват пенсионерски клубове, читалища, младежи, детски градини, училища. Културният ни календар е особено богат и почти всеки месец имаме голямо общинско събитие, в което се включват редица институции. За реализацията на всички събития получаваме подкрепа от местни компании и дружества. Даренията, които са реализирани през годината, са в размер на 264 000 лева. Това е показателно за работата на Общината и доверието, което имат в нас нашите партньори. Те виждат, че средствата, които даряват, се изразходват целесъобразно и смислено. Всичко казано дотук показва неуморната и всеотдайна работа на администрацията в посока изграждането на съвременния облик на Козлодуй като модерна и просперираща община. Надявам се, че хората оценяват усилията и професионализма, които влагаме, защото всичко, което правим, го правим с внимание, желание и много любов. Истината е, че понякога и ние бъркаме, но пък се учим от грешките си.

Предстои заключителна година от първия Ви мандат. Кои ще са основните задачи?

Много съм горда със спечеления проект за цялостна реконструкция на една от основните улици в Козлодуй. Предвижда се асфалтиране, подмяна на тротоари и осветление и започваме реализация още от следващата година. Предвиждаме и цялостна реконструкция на пътя към римската крепост „Аугуста” в село Хърлец. В същото село ще подменим водопровод, от което ще се възползват над 80% от жителите на населеното място.

През 2019 г. Общината ще работи и по проект за поставяне на видео наблюдение в цялата община. Тази година ще обновяваме и 800 осветителни тела във всичките четири населени места. Телата са закупени, предстои тяхната подмяна. Разработихме и проект за цялостна модернизация на осветителните тела и в общинския център. В момента проектът е даден за оценка и след като премине през всичките законоустановени процедури, ще започне неговата реализация.

Мащабен проект, който ще реализираме благодарение на правителството, е за цялостната реконструкция на централната пешеходна зона в града на стойност 2,6 млн. лв. Започваме работа буквално веднага, за да успеем следващата година да реализираме проект.

Какви конкретни промени предвижда проектът за ремонт на централната градска част?

Според архитектурния проект се предвижда реновиране на осветителната инсталация, полагане на 8 700 квадратни метра пешеходна настилка, 250 метра бордюри, 1 350 метра градински бордюри, изграждане на поливна система, подмяна на кошчета, пейки, нови подобрения на градската среда и др. дейности.

Тротоарите от СУ „Св. св. Кирил и Методий” до читалището ще бъдат изцяло подновени. Ще успеем да подменим и целия тротоар източно от училището, който е доста компрометиран.

Централната градска част не е реновирана от 1986 година и се радвам, че и Козлодуй ще доживее да изглежда като модерен европейски град. Истината е, че от ноември 2015 година до момента сме получили 6 млн. лева целеви средства.

Кое ще е най-голямото предизвикателство пред екипа през тази година?

Голям проблем за община Козлодуй е увеличаващият се брой безстопанствени кучета, което притеснява всички нас като жители. Трябва да намерим решение на казуса заради спокойствието и безопасността както на младите, така и на по-възрастните хора от общината. Затова през 2019 година сме предвидили да създадем общинска ветеринарна амбулатория, в която ще се осъществяват безплатни кастрации на домашните любимци и поставяне на чипове.

Какво пожелавате на себе си и на екипа си за Новата година?

Работим в много посоки за подобряване благосъстоянието на общината и нейните жители и резултатите са видими. Силно вярвам, че ще продължим да се радваме на добро здраве, за да успеем да реализираме всичко заложено в управленската ни програма. Пожелавам на моя екип и нашите партньори късмет, благополучие и все такъв ентусиазъм.

Източник: Kmeta.bg 

Повече за Козлодуй може да научите тук

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest