image
1

Zagreb from above, Source: City of Zagreb

Zagreb i Rijeka poduzimaju preventivne mjere nakon 3 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Zagreb i Rijeka poduzimaju preventivne mjere nakon 3 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Što trebate znati putujete li do ili iz ovih hrvatskih gradova

Kako se razvija situacija sa širenjem Covid-2019, više poznatog kao koronavirusom, mnoge zemlje poduzimaju preventivne mjere u vezi s putovanjem u Italiju i iz te države, koja je do sada najteže pogođena europska zemlja od ovog virusa.

S obzirom na to da Hrvatska, Slovenija i Italija dijele Istarski poluotok, a već ima 3 potvrđena slučaja zaraze u Zagrebu i Rijeci, lokalne i državne vlasti u Hrvatskoj poduzimaju sigurnosne mjere za borbu protiv proširenja ove bolesti.

Što očekivati pri dolasku u Hrvatsku?

Glavni grad Hrvatske, Zagreb, ima dva potvrđena slučaja zaraze, a Europska prijestolnica kulture, Rijeka, ima jedan. Zbog toga će osobe koje su u proteklih 14 dana bile na područjima zahvaćenim epidemijom bolesti biti pregledane na graničnim prijelazima i dobit će upute o daljnjem liječenju koje pruža Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Referentni centar za epidemiologiju i Infektivna klinika "Fran Mihaljević" iz Zagreba sukladno uputama Državnog kriznog stožera.

Kakva je trenutno situacija u Zagrebu i Rijeci?

Zagrebački Stožer za civilnu zaštitu raspravlja o preventivnim mjerama

Zagrebački Stožer za civilnu zaštitu raspravlja o preventivnim mjerama. Photo Grad Zagreb

Zagrebački Stožer za civilnu zaštitu pozvao je građane i goste grada Zagreba da izbjegavaju javna okupljanja. Lokalne vlasti uvjeravaju da situacija zahtijeva ozbiljnost, no ljudi nemaju razloga prepustiti se panici.

Stožer za civilnu zaštitu podsjeća mještane da za sada u Zagreb nema potrebe za karantenu ni za skupljanje zaliha te za kupnju svega iz polica supermarketa. Infektivna klinika "Fran Mihaljević" u Zagrebu, gdje se liječe dvoje dijagnosticiranih muškaraca, objavila je da Hrvatska trenutno ima 132 mjesta za izolaciju i medicinsku karantenu pacijenata koji su pozitivno testirani.

Kako je u Rijeci potvrđen treći slučaj bolesti, Stožer za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije savjetuje građane i turiste u Europskoj prijestolnici kulture da se pridržavaju preporučenih higijenskih mjera - redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom ili alkoholnom dezinfekcijom, prekrivanje usta maramicom prilikom kašljanja i temeljitog čišćenja vlastite kuće i radnog mjesta. Stožer za zarazne bolesti također podsjeća mještane i goste Rijeke da izbjegavaju bliske kontakte s ljudima koji imaju respiratorne simptome.

Pic 3 Hrvatski ministar zdravstva Beroš kaže kako neće se zatvarati graniceHrvatski ministar zdravstva Beroš kaže kako neće se zatvarati granice. Photo Ministarstvo Zdravstva

Ograničenja putovanja u Italiju

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je priopćenje u kojem se navodi da, s obzirom na širenje koronavirusa, savjetuje građane da izbjegavaju putovanja u Italiju ako nije apsolutno nužno i da uopće ne putuju u Lombardiju, Veneto, Emiliju Romagna, Pijemont i Lazio regije.

Nakon sastanka s talijanskim zdravstvenim dužnosnicima u Rimu, novoimenovani hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da se granice neće zatvarati zbog infekcije koronavirusom. Beroš je hrvatskim medijima rekao da se takve mjere ne razmatraju, ali je dogovorena standardizacija putnih propisa iz zemalja zahvaćenih epidemijama.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest