image
1

Hope chatbot Vincovci, Source: The chatbot is named after what we all need at the moment – Hope. Source: City of Vinkovci

Coronavirus chatbot educira građane Vinkovaca

Coronavirus chatbot educira građane Vinkovaca

Mnogi su hrvatski gradovi smislili inovativne načine kako pružiti građanima pouzdane informacije o virusu i novim ograničenjima

Službena stranica Grada Vinkovaca na Facebooku je među prvima u Hrvatskoj uvela chatbot aplikaciju koji interaktivno informira javnost u svezi gradske uprave i aktualnog rada Stožera civilne zaštite Grada Vinkovaca. Chatbot je za službenu stranicu besplatno izradila tvrtka mladih Slavonaca - Hero Factory koja je nedavno sličan program izradila za Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako pomaže Nada?

Chatbot je nazvan imenom koje nam u ovo vrijeme zaista treba - Nada. Funkcionira tako da korisnik pošalje upit, a chatbot automatski odgovara, u bilo koje vrijeme, bez potrebe za dodatnim stručnjacima u podršci – jer je već prethodno naučen kako da odgovori. Chatbot informira sve građane Vinkovaca i na sva pitanja se odgovara u bilo koje vrijeme. Trenutno su dostupni odgovori na sva aktualna pitanja vezana uz koronavirus, Stožer civilne zaštite Grada Vinkovaca, te e-Propusnice.

 

CHat Bot VinkovciNada može informirati građane o simptomima, važnim telefonskim brojevima i propusnicima


Uz pitanja Nade možemo također provjeriti imamo li nekih od simptoma virusa. Sve što trebamo napraviti je stisnuti jedan od ponuđenih odgovora. Tom prilikom chatbot upozorava da se simptomi koronavirusa pojavljuju od 2 do 14 dana nakon zaraze. U slučaju da nijedan od simptoma se ne razvije, Nada preporučuje da ne kontaktiramo liječnika kako bismo olakšali posao medicinskom osoblju.

Chat bot Vinkovci 2Nada može provjeriti i imamo li nekih od simptoma virusa

Digitalni asistent Andrija

Lokalne uprave poziviaju svoje sugrađane da također upoznaju Andriju. To je najme prvi digitalni asistent na bazi umjetne inteligencije koji svojim nadljudskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa. On je namijenjen svakom hrvatskom građaninu, s njim se možete komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049.

U kontaktu s građanima, novi digitalni asistent educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu. Osim toga, Andrija asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav.

AndrijaAndrija je ime dobio po ocu preventive Dr. Andriji Štamparu. Source: Vlada Republike Hrvatske

Osim Ministarstvo uprave koje je voditelj projekta, u njemu su uključene nekoliko hrvatskih IT kompanija. Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije

Gradske uprave traže nove kanale komunikacije

U doba pandemije brojni su hrvatski gradovi smislili alternativne načine informirati građane.

Dubrovnik

Grad Dubrovnik uveo je novi kanal komunikacije – službenu Viber zajednicu. Ova grupa sadrži sve informacije i novosti vezane za koronavirus. Građanima se dijele službene i potvrđene informacije, mjere koje se poduzimaju u borbi protiv epidemije, mjere Grada Dubrovnika za prevladavanje krize, kao i upute i savjete za svakodnevni život.

Slavonski brod

S ciljem dvosmjerne komunikacije, Grad Slavonski Brod je također pokrenuo svoju zajednicu putem Viber aplikacije - „Grad Slavonski Brod COVID-19“. U zajednici građani mogu u svakom trenutku zatražiti informacije oko bitnih upita vezanih za koronavirus, a na njih će se odgovarati u razumnim rokovima.

Labin Viber coronavirus

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić pozvao je sugrađane da se pridruže grupi

Labin

Grad Labin isto ulaže napore u pravovremeno i točno informiranje svojih građana. Lokalne vlasti su također pokrenuli svoju Viber grupu “Grad Labin – info COVID 19” Gradonačelnik Valter Glavičić pozvao je sugrađane da se pridruže zajednici i tom prilikom poručio je da skupa smo jači.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest