image
1

Prime of Croatia Minister Plenković , Source: Prime Minister Plenković introduces the mitigation of restrictions / Government of the Republic of Croatia

Hrvatska ublažava mjere u 3 faze

Hrvatska ublažava mjere u 3 faze

U hrvatskim gradovima će se postupno reaktivirati gospodarske i društvene djelatnosti

Kao što je themayor.eu već objavio, neke europske države počele su razmatrati pažljivo ublažavanje ograničenja koja su onemogućila skoro svih gospodarskih i društvenih djelatnosti. Nakon što u zadnjih par dana u zemlji je zabilježen pad broja oboljelih, Hrvatska je također najavila da kreće s ublažavanjem mjera koje će se provoditi u 3 faze.

Vlasti ipak upozoravaju da potpuno vraćanje po staro neće i ne smije biti, jer time bi bilo izgubljeno sve kojemu su ove mjere doprinijele. Evo što će hrvatskim gradovima donijeti svaka faza olakšavanja ograničenja.

Prva faza - otvaraju se trgovine

Prvi korak prema normalnosti počinje još u ponedjeljak, 27. travnja. Od sljedećeg tjedna se omogućuje rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra.

Uvode se i javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Od ponedjeljka se opet otvaraju knjižnice, muzeje, galerije i knjižare.

Druga faza - puni rad zdravstvenog sustava

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da u nadi da će se prva faza pokaže uspješnom i uz pridržavanje mjera da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, od 4. svibnja slijedi druga faza ublažavanja ograničenja. U punom opsegu omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava.

Uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera dozvolit će se i rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu. Druga faza donosi i otvorenje svih poslovnih objekata koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima.

To se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere. Kako bi se pobrinuli za neodržavane pedikure i frizure, oni će se također morati pridržavati posebnih epidemioloških mjera.

Treća faza - najmlađe učenike se vraćaju u škole

Predviđeno je da će treća faza ublažavanja mjera početi 11. svibnja. Od tada se planira omogućavanje okupljanja do 10 osoba na istom mjestu. To će i dalje značiti poštovanje mjera fizičke udaljenosti, upozoravaju vlasti. Najmlađe učenike će se moći vratiti u škole, otvorit će se i vrtići.

Trgovački centri će također početi s radom. U toi fazi uvodit će se ponovno međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera će se omogućiti rad ugostiteljskih objekata poput kafića i restorana, ali isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Nacionalni parkovi i parkovi prirode će se također otvoriti.

Kako će nova normalnost izgledati?

Vlasti upozoravaju da ublažavanje mjera pretpostavlja pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora. Svi poslodavci moraju obavezno osigurati uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće.

To uključuje i organiziranje sastanaka na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima. Javni događaji ostaju zabranjeni. U trgovinama i javnom prijevozu preporučuje se nošenje platnene maske za lice.

U Hrvatskoj je trenutačno potvrđena ukupno 1981 osoba zaražena koronavirusom. Dosad je preminulo pedeset osoba, a 883 osoba su ozdravile.

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest